Prinsip asas fizik sifat, jirim dan haba (Dewan Bahasa dan Pustaka, 1995)
Buku ini ditulis khusus untuk penuntut-penuntut sains peringkat diploma, prauniversiti dan tahun pertama. Konsep-konsep yang dibincangkan meliputi Sifat-sifat Jirim, Kekenyalan, Bendalir dan Fenomena Angkutan Bendalir, Suhu dan Haba, Sifat-sifat Terma Bahan, Termodinamik, Teori Kinetik Gas, Wap dan Kelembapan, dan Pemindahan Haba.