Kesusasteraan Melayu mitos dan realiti esei kritikan hadiah sastera Melayu 1988/1989 - Mohd. Affandi Hassan; Muhammad Haji Salleh; M. Khalid Taib; Rustam A. Sani; Shaharuddin Maaruf (Dewan Bahasa dan Pustaka, 1994)
Buku ini merupakan kumpulan esei/kritikan sastera telah memenangi Hadiah Sastera Malaysia pada tahun penilaian 1988/1989. Sebanyak enam buah esei/kritikan hasil tulisan sarjana-sarjana tempatan dalam bidang kesusasteraan yang mencakupi beberapa tentang teori, ideologi, politik, sastera, puitika sastera Melayu, ilham, pendidikan