Hati budi Melayu pengukuhan menghadapi cabaran abad ke-21 - Hashim Musa (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2008)
Hati Budi Melayu menzahirkan adunan peradaban bangsa Melayu dengan bertunjangkan keperibadian unggul untuk melahirkan manusia Melayu yang budiman. Erti dan peranan orang Melayu ini digarap dengan jelas sebagai panduan menghadapi arus globalisasi dan memperkasa jati diri bangsa dengan alam kehidupannya serta pencipta-Nya.