Khazanah peribahasa melayu - Sulaiman Zakaria (Mega Setia Emas, 1998)
Kini penggunaan peribahasa Melayu semakin pupus dalam kehidupan seharian kerana generasi hari ini tidak memantapkan peribahasa lagi. Bagaimanapun peribahasa seharusnya dihayati kerana banyak pengajaran yang diperoleh melalui peribahasa. Buku 'Khazanah Peribahasa Melayu' diterbitkan supaya peribahasa tetap hidup segar dan memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat. Buku ini sangat berguna kepada para guru sebagai bahan rujukan.