"Nippon Maru sailing the blue" - Daruis Lidin (Al Firdausi, 1999)
Buku ini ditulis dua puluh tahun selepas pelancaran program kapal belia Asia Tenggara dan Jepun yang keenam. Program dilancarkan di Pelabohan Klong Teoy, Bangkok, Thailand. Banyak perkara menarik boleh dijadikan iktibar bagi program pembangunan belia serantau seperti ini. Banyak kelemahan yang masih boleh diperbaiki. Semoga pengalaman-pengalaman benar yang ditulis semula dalam penceritaan buku ini menjadi iktibar kepada para pembaca khususnya ahli-ahli kelab belia di Malaysia hari ini. Ulasan-ulasan akademik yang diketengahkan juga bermaksud mengingatkan kita bahawa sebagai manusia mudah sekali kita terlupa terhadap apa yang baru berlaku di sekeliling kita.