Panduan solat musafir jama' dan qasar - Mohd. Saleh Ahmad (Pustaka Haji Abdul Majid, 1998)
Buku ini dilahirkan untuk membantu masyarakat Islam dalam memahami syarat-syarat penting yang membolehkan seseorang musafir melakukan solat jama' dan qasar, tatacara melaksanakannya dan beberapa masalah yang berkaitan dengannya. Segala huraian dan penjelasan hukum solat musafir ini adalah berdasarkan mazhab Syafi'i.