Islam, Autoritarianisme, dan Kemunduran Bangsa : Suatu perbandingan global dan pensejarahan - Kuru, Ahmet T. (Islamic Renaissance Front Berhad, 2024)
Perbahasan tentang kemunduran dalam dunia Islam telahpun semarak sejak dari 200 tahun yang lampau dengan kedatangan kuasa-kuasa kolonialisme ke dunia Islam. Namun begitu, ia kekal sebagai perbahasan yang agak dangkal antara kedua-dua ekstrim – mereka yang menyerang Islam dan mengatakan yang ia sebagai punca kemunduran; dan mereka yang senantiasa menyalahkan kuasa kolonialisme bagi sebarang masalah di dalam dunia Islam. Tetapi buku ini melakarkan sesuatu yang berlainan, yang disokong oleh statistik dan manuskrip- manuskrip silam, bahawasanya kemunduran itu adalah daripada kesan struktur yang lahir kemudiannya dalam sejarah umat Islam seperti penginstitusian kuasa aparat agama yang tiada mempunyai sebarang kebebasan untuk bersuara melainkan apa yang telah ditentukan oleh kuasa negara. Dan juga satu lagi penghadang besar adalah akibat dari peminggiran golongan intelektual dan pakar pakar ekonomi daripada kalangan usahawan dengan mengguna-pakai undang-undang yang bersifat mencengkam demi untuk mengawal- selia mereka ini.