KAEDAH PENDIDIKAN GENERASI BERWAWASAN - Maryam Abdul Majid (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, 1998)
Buku ini memaparkan tentang tanggungjawab yang terpenting dalam mendidik anak-anak, sama ada yang berhubung dengan iman dan akhlak, aqal dan jasmani, individu dan masyarakat. Satu perkara yang tidak diragukan lagi bahawa tanggungjawab yang diperkatakan ini adalah sebesar-besar amanah yang wajib ditunaikan dalam bidang pendidikan.