Akidah penghayatan tauhid al-Quran - Ramli Awang (Penerbit Universiti Teknologi Malaysia, 2005)
Buku ini menjelaskan tentang akidah tauhid menurut konsepnya yang dikemukakan oleh kitab suci al-Quran. Akidah Tauhid bukannya untuk diperdebatkan dalam pemikiran seperti dalam falsafah Ilmu Kalam sehingga memberi kesan yang menyimpang. Akidah Tauhid hanya cukup dengan memahami konsep wujudnya Tuhan dalam akal semata-mata. Buku ini turut membincangkan metod al-Quran dalam membentangkan akidah tauhid dan sikap serta penyesalan tokoh ulama salaf terhadap Ilmu Kalam.