Nilai dan etika dalam perkhidmatan awam (Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN), 1991)
Buku "Nilai dan Etika Dalam Perkhidmatan Awam" ini ialah satu lagi usaha kerajaan untuk menerapkan nilai-nilai murni dan etika positif di kalangan penjawat Perkhidmatan Awam. Ia diharap akan dapat menanam semangat cintakan nilai-nilai murni dan etika yang tinggi dan menghapuskan sikap yang negatif di kalangan anggota Perkhidmatan Awam bagi membolehkan setiap anggota Perkhidmatan Awam menghasilkan perkhidmatan yang berkualiti secara berterusan.