MENGAPAKAH AL QURAN TIDAK BERTENTANGAN DENGAN AKAL? - Taftazani, Abul Wafa (Thinkers Library, 1994)
Al-Quran mengasuh, mengasah dan membawa dimensi baru yang lebih luas untuk akal berlegar. Al-Quran memandu gaya dan jalan berfikir manusia. Yang lebih penting daripada itu, al-Quran adalah tumang tempat akal berputar.