Kisah lucu dan teladan si Joha - Noraine Abu (Siri cerita kelakar, 1998)
Joha merupakan watak yang tidak asing lagi dikalangan orang-orang Arab, namun amat sedikit kisahnya diceritakan di alam orang Melayu terutama di Malaysia. Kisah Joha yang dipaparkan di sini adalah kisah Nassaruddin Joha al-Rumi yang berasal dari Turki dan hidup pada kurun ke-7. Kisahnya bukan sahaja menjadi bahan ketawa, tetapi juga pengajaran.