Perang badar Al-kubra dari sirah nabawiyah Ibnu Hisyam - Abu Muhammad Abdul Malik bin Hisyam Al-Muafiri (Al-Hidayah Publishers, 2001)
Perang Badar merupakan isyarat betapa mulianya umat Islam yang berpegang teguh dengan tali agama Allah. Kemenangan besar kaum muslimin bukan terletak pada jumlah tertera yang ikut serta, sebaliknya terkandung dalam kekuatan iman yang terhunjam dalam sanubari. Jika umat Islam mengikat jiwa dan diri mereka dalam simpulan keyakinan yang kukuh, maka bantuan Allah akan mengalir ibarat air menuju lembah yang curam. Tidak ada siapa pun mampu menahan betapa besarnya pertolongan Allah terhadap umat yang senantiasa menjalankan perintah dan menjauhi larangan-Nya. Allah menurunkan tentera dari langit yang terdiri daripada para malaikat untuk membantu para pejuang Badar. Kuda-kuda mereka berlari kencang membawa malaikat yang gagah berani, memancung setiap kepala kaum musyrikin. Peristiwa ajaib dan penuh misteri ini disaksikan ramai para sahabat dan orang-orang kafir sehingga ada yang meninggal dunia hanya menyaksikan kehadiran tentera Allah tersebut. Begitulah peristiwa Badar membawa iktibar paling besar bagi kaum muslimin dalam meletakkan hakikat keyakinan pada suatu tahap yang paling penting dan utama dalam kehidupan. Semoga buku ini menjadi bahan bacaan yang dapat menggugah pemikiran dan hati para pembaca dalam memahami hikmah betapa besarnya nilai keimanan, sehingga dijanjikan dengan kemenangan oleh Allah.