FIQH TAUHID dalam Akidah Islam - Ramli Awang 1960- (Penerbit UTM, Universiti Teknologi Malaysia, 2014)
Buku Fiqh Tauhid dalam Akidah Islam memfokuskan kepada kefahaman dan pengertian yang seharusnya dimiliki setiap Muslim-Mukmin dalam berakidah. Ini merupakan penulisan ilmiah yang pertama di negara ini dengan judul sebegini. Umumnya penulisan berkaitan akidah dipenuhi dengan konsep falsafah dan perdebatan Ilmu Kalam berupa aktiviti akal secara teori. Justeru, penekanan kepada memahami akidah sebenar sepertimana dikehendaki oleh al-Quran dan Sunnah tidak menjadi tujuan utama.