Rahsia BAITUL MAQDIS (PALESTINE) - Muhammad Baihaqi (Jejak rasul 3, 2002)
Mulai bilakah umat Islam menyelamatkan dan memelihara Masjidil Aqsha serta apa kepentingan Islam kepadanya; baik dari segi aqidah, syari’ah mahupun strategi politik keamaanan khususnya terhadap Kota Mekah dan negara-negara Islam di timur Tengah Benarkah Yahudi masuk ke Kota Jerusalem untuk menyematkan haikal Sulaiman yang mereka sangka ada di Masjidil Aqsha atau memang hendak merampas hak-hak orang Palestine seraya mendirikan Negara Israel? Buku ini ditulis bertujuan untuk menjawab pertanyaan-pertanyaan tersebut. Dalam menyusunnya, selain bersumber dari Al-Quran dan As-Sunnah, saya turut berpegang pada beberapa dokumen sejarah daripada berbagai agama, terutama sejarah agama Yahudi dan agama Kristian. Di samping itu penulis sendiri juga melihat dari dekat tempat-tempat penting dalam peristiwa Isra’ Mi’raj