SAINS DAN TEKNOLOGI ERA SULTAN MUHAMMAD AL-FATIH - Ammalina Dalillah Mohd Isa; Roziah Sidik@Mat Sidek (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Buku Sains dan Teknologi Era Sultan Muhammad al-Fatih ini mengupas dan menganalisis perkembangan sains dan teknologi yang berlaku ketika era pemerintahan Sultan Muhammad al-Fatih. Perbincangan difokuskan kepada biografi Sultan Muhammad al-Fatih, diikuti dengan perkembangan sains 'Uthmaniyyah yang berlaku ketika era pemerintahan Sultan Muhammad al-Fatih. Peranan Sultan Muhammad al-Fatih dalam membantu perkembangan dan kemajuan bidang sains 'Uthmaniyyah turut disentuh, sebelum mengupas impak yang diberikan oleh kemajuan sains era pemerintahan Sultan Muhammad al-Fatih kepada perkembangan sains era selanjutnya. Perkembangan sains dan teknologi yang berlaku sebelum era pemerintahan Sultan Muhammad al-Fatih disentuh lebih awal supaya pembaca mendapat gambaran yang jelas mengenai situasi yang berlaku ketika pemerintahan enam sultan terawal Kerajaan Uthmaniyyah.