Apakah tawassul itu syirik? - Mohd. Baqir Mohd. Ali (Pustaka Ilmi, 1996)
Di dalam menerangkan tawassul ini tidak bermaksud untuk mendokong mana-mana fahaman yang sering menyatakan ia adalah amalan syirik. Tetapi di sini adalah lebih penting apakah amalan itu benar menurut al-Quran dan sunnah dan ijtihad ulama ahli sunnah waljamaah.