Ciri-ciri usahawan Islam - Ibrahim Abu Bakar (Bahagian Hal Ehwal Islam, Jabatan Perdana Menteri, 1992)
Buku kecil ini bertujuan menghurai dan menjelaskan secara ringkas beberapa nilai universal atau sejagat yang diajarkan, digalakkan dan disaran oleh Islam kepada manusia dalam bidang pekerjaan dan perusahaan.