Teknologi dan sistem maklumat - Rose Alinda Alias (McGraw Hill, 2000)
Buku ini memperkenalkan komponen-komponen asas teknologi maklumat seperti perkakasan, perisan dan komunikasi data, dan konsep asas sistem maklumat. Ia juga menerangkan mengenai pengurusan sistem maklumat dan pelbagai sistem maklumat dan konteks berbeza. Di samping itu, beberapa isu semasa seperti pembelian komputer, kerjay teknologi maklumat dan etika komputer juga dibincangkan.