Sistem saraan di Malaysia sistem saraan berasaskan merit - Muhamad Ali EMBI (Siri pengajian dan pendidikan Utusan, 2005)
Sistem saraan berasaskan merit di sektor awam bermula dengan bagaimana tercetusnya idea menggunakan ganjaran kewangan sebagai alat untuk memotivasikan para pekerja sehinggalah kepada perlaksanaan Sistem Saraan Baru (SSB) dan Sistem Saraan Malaysia (SSM) di Malaysia. Teori-teori asas pembentukan sistem saraan ini turut dibincangkan dengan terperinci dari aspek psikologi, aspek ekonomi dan juga perspektif pentadbiran awam