Najib rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan : Perdana Menteri Malaysia ke- 6 - Aizuddin Muhammad Muaz (Creative Learning Mind, 2009)
Najib melakar sejarah mengikuti jejak ayahandanya Allahyarham Tun Abdul Razak Bin Dato' Hussein, Perdana Menteri Malaysia ke-2, apabila beliau dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6. Wataknya yang tenang dan sabar menjadikan beliau sentiasa berada di dalam keadaan selesa dalam membuat keputusan walaupun di dalam keadaan getir.