JALAN-JALAN MENDIDIK HATI : Mengenal Sifat-sifat Mahmudah dan Mazmumah serta cara merawatnya - Muhammad Ali Mawardi (Al-Hidayah Publishers, 1998)
Setiap amal soleh tanpa didokong oleh amalan hati yang luhur sesungguhnya tidak memberi natijah yang baik di sisi manusia malahan di sisi Allah SWT adalah kerugian semata-mata. Lantaran itu adalah menjadi kewajipan khususnya kepada orangÂ¬orang beriman untuk mengenal dan memiliki hati atau jiwa yang luhur dan dituntut agar sifat hati yang keji itu dirawat dan ingkari segala bentuk amal soleh kerana sifat hati yang keji adalah perosak amal kita. Untuk itu penulis kitab ini telah menggarapkan satu kaedah yang kita yakin dapat menyeri amal soleh kita ke hadrat Allah SWT dengan hati yang sejahtera dan diredhai. Oleh itu memiliki kitab ini bererti kita akan mengenal keaiban diri dan menghiasinya pula dengan sifat mahmudah di samping mengingkari segala sifat mazmumah. Moga-moga kita perolehi kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat