Ahmad Said dari rakyat untuk rakyat - Aziz Deraman (Penerbit UMT, 2011)
Penerbitan buku Ahmad Said Dari Rakyat Untuk Rakyat yang telah ditulis oleh Prof. Dato' Dr. Aziz Deraman, mantan Naib Canselor dan Prof. Madya Dr. Noraien Mansor, Dekan Fakulti Pembangunan Sosial, merupakan satu tanggungjawab sosial UMT untuk masyarakat dan rakyat negeri Terengganu. Kedua-dua pengarang telah berjaya membongkar sisi peribadi YAB Dato' Seri Ahmad bin Said, pemimpin yang berjiwa rakyat di samping mencipta rangkapan pantun yang begitu indah sekali. Buku ini menyingkap kepayahan perjalanan hidup YAB Dato' Seri sejak zaman kanak-kanak hingga beliau berjaya menjadi Menteri Besar Negeri Terengganu. Sifat gigih YAB Dato' Seri yang dipaparkan dalam buku ini wajar dijadikan contoh dan tauladan kepada masyarakat pembaca khususnya generasi muda. Dengan slogan; "Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan" YAB bertekad menjadikan Negeri Terengganu cemerlang dan gemilang di persada nasional dan antarabangsa. semoga penerbitan buku Ahmad Said Dari Rakyat Untuk Rakyat bukan sahaja dapat menjadi sumber rujukan rakyat negeri Terengganu tetapi juga masyarakat Malaysia bagi mengenali lebih dekat pemimpin berjiwa rakyat ini.