Leftenan Adnan Saidi pahlawan Bukit Chandu - Ramli Abu Bakar 1959- (Penerbit UPNM, 2015)
Menerusi buku ini, penulisnya telah membuat kajian secara terperinci keluarga Lt. Adnan, tempat beliau lahir dan dibesarkan serta bersekolah sehingga meningkat dewasa apabila Adnan memilih untuk menyertai Askar Melayu yang masih berusia muda. Semangat kepahlawanan yang ditunjukkan oleh pasukan Askar Melayu ketika menentang kemaraan Jepun pada 1941-1942 telah mendapat pujian daripada pemimpin Tentera Bersekutu yang turut sama menyaksikan keberanian dan displin yang tinggi ditunjukkan oleh pasukan pejuang kita pada abad ke-20 yang lalu.