Perpaduan nasional dalam pelbagai perspektif - Kamaruddin M. Said (Majlis Profesor Negara dengan kerjasama Penerbit Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), 2014)
Buku ini mengandungi 39 rencana akademik berkaitan isu perpaduan nasional yang terhasil daripada Persidangan Kebangsaan Perpaduan Nasional anjuran Majlis Profesor Negara pada Disember 2011. Isu perpaduan nasional dilihat daripada perspektif sejarah, pendidikan, agama, politik, ekonomi, perkahwinan, kesihatan, kemahasiswaan, bahasa, kesusasteraan, sosialisasi, media, keusahawanan, kejiranan, perlembagaan, seni persembahan, dan sebagainya.