Buku revisi hubungan etnik di Malaysia - Baterah Alias (Oxford Fajar, 2010)
Buku Revisi Hubungan Etnik ini ditulis berdasarkan silibus yang menepati kriteria MQA. Subjek ini merupakan subjek keperluan universiti yang diwajibkan kepada semua pelajar Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA). Bab-bab yang terdapat dalam buku ini ialah Pengenalan Hubungan Etnik di Malaysia Secara Umum, Konsep Asas Hubungan Etnik, Latar Belakang Pluraliti Masyarakat Alam Melayu, Perlembagaan Malaysia & Hubungan Etnik, Pembangunan Ekonomi & Hubungan Etnik: Pemodenan dan Proses Pembangunan Negara, Pembangunan Politik & Hubungan Etnik: Ke Arah 1Malaysia, Pendidikan & Hubungan Etnik, Agama & Hubungan Etnik di Malaysia dan Hubungan Etnik, Integrasi & Cabaran. Setiap bab ditulis dalam bentuk nota ringkas yang padat untuk memudahkan para pelajar mengulang kaji subjek ini secara sistematik sebelum peperiksaan. Contoh-contoh soalan objektif, struktur dan esei berserta jawapan lengkap disediakan sebagai persediaan pelajar membuat latih tubi bagi menghadapi peperiksaan. Namun untuk menguasai kursus Hubungan Etnik dengan lebih mendalam, pelajar boleh mendapatkan Buku Teks Hubungan Etnik di Malaysia Edisi Kedua yang turut diterbitkan bersama-sama buku revisi ini.