Aku terima nikahnya pelikkah cinta tanpa berkenalan, keluar makan-makan, berbalas emel dan SMS? - Hasrizal Abdul Jamil 1975- (Galeri Ilmu, 2008)
Aku terima nikahnya adalah rakaman pengalaman penulis dalam membina damai pada sebuah kehidupan berumah tangga. Segalanya bermula dengan menilai cara diri memandang perkahwinan itu sendiri. Melihat perkahwinan sebagai medan untuk menerima, menjadikan kita sering gelisah dan hidup meminta-minta. Melihat perkahwinan sebagai medan untuk memberi, akan menjadikan kita lebih memikirkan soal PERANAN dan bukannya HAK yang tidak berkesudahan.