Rindu bau pohon tin - Hasrizal Abdul Jamil 1975- (Galeri Ilmu, 2009)
Rindu bau pohon tin merupakan catatan kembara Hasrizal Abdul Jamil di bumi Jordan, medan beliau mengejar ilmu dan cita-cita. Satu episod perjalanan di Dataran Syam oleh anak muda di perantauan yang merakamkan pelbagai iktibar kehidupan. Penulis berkongsi cerita, berkongsi rasa dalam taqwa dan air mata. Jauh dari kampung halaman, kelananya sering dilanda payah dan derita, Namun kenangan yang menjenguk selepas perjalanan masa, rindu pula bertamu di jiwa. Nostalgia itulah yang memperkenalkan erti kehidupan dan ukhwah dan kasih sayang. Penulisan ditinta dengan bahasa yang bersahaja dan santai, Diserikan dengan dialog-dialog harian anak perantau dan penduduk watan di bumi Syam, sangat menghidupkan penceritaaan dan memercikkan lagi warna kenidahan buku ini. Sesekali pembaca mungkin akan terbawa-bawa suasana yang disampaikan penulis bagaikan sebuah realiti di depan mata, Itulah musafir kelana. Senaskhah travelog yang mengajak kita mencari diri dalam kembara memburu cinta ilahi.