Secangkir teh pengubat letih - Hasrizal Abdul Jamil 1975- (Galeri Ilmu, 2010)
Ada yang pergi ke Turki dapat pahala, ada yang pergi ke Tuki dapat dosa. Menentukan siapakah diri yang ingin dibawa pengembara, adalah kunci besar menentukan kesan akhir yang bakal terhasil. Itulah yang dikatakan, Siapa kamu menentukan apa yang kamu dapat. Buku ini adalah naskhah yang merakam catatan kembara Abu Saif di bumi Khilafah Othmaniah, pada mengenal hati budi kenalan dan teman, yang sudah lama berkongsi persaudaraan atau disapa dipinggir jalanan. Semua itu adalah cara Allah mendidik untuk melihat Islam dengan penuh yakin, bahawa sehitam mana gelapnya malam, sentiasa ada kunang-kunang meminjamkan cahayanya, bekal menanti sinarnya gelita, hingga terbit fajar janjiNya.