Ledakan Facebook antara pahala & dosa - Zaharuddin Abd Rahman (PT Islamika, 2012)
Zaman ini, Facebook digunakan di mana sahaja, di rumah, di pejabat, perniagaan kecil, besar, NGO malah kerajaan sesebuah negara juga mengggunakan Facebook. Daripada presiden sebuah negara, perdana menteri, artis sehingga pelajar sekolah sudah mahir menggunakan Facebook. Cuma golongan yang masih kurang menggunakan Facebook adalah golongan agamawan. Antara hujah yang diberikan: 1. Facebook adalah agenda Yahudi yang cuba menyesatkan umat Islam; 2. Facebook ejen CIA. Facebook melalaikan; 3. Facebook mendedahkan diri kepada zina; 4. Facebook mendedahkan ain diri sendiri, dan banyak lagi Benarkan dakwaan begitu? Benarkah Facebook begitu jahat sehingga haram digunakan oleh umat Islam. Tokoh terkenal, Dr. Zaharuddin Abd Rahman menjawab persoalan ini dengan penuh hikmah dan rasional.