Tafsir, fadhilat & khasiat surah al-Fatihah - Abu Bakar Zainal Abidin (Pustaka Ilmuwan, 2012)
Surah Al-Fatihah Pembukaan surah yang diturunkan di Makkah dan diturunkan selepas Surah Al-Muddathir. Surah ini mempunyai 7 ayat dan inilah surat pertama diturunkan lengkap keseluruhan ayat bagi sebuah surah dan termasuk dalam golongan surah Makkiyyah.