Pujuklah rasa - Robiah K. Hamzah (Grup Buku Karangkraf, 2012)
Hayatilah keindahan didikan jiwa ALLAH SWT ini berasaskan keindahan beragama. Sesungguhnya DIA tidak pernah mencabut sesuatu daripada kita kecuali menggantikannya dengan yang lebih baik andai kita sabar dan redha atas kehilangan yang ditentukan. Ini bermakna kita perlu melihat dengan penuh yakin melalui mata hati bahawa di sebalik kehilangan dan musibah, terdapat ganti serta balasan teragung daripada-NYA, itulah syurga abadi. Jika demikianlah sifat dan sikap yang dimiliki, maka layaklah kita masuk ke syurga sebagai imbalan setelah berjihad, bersabar, berteguh menghadapi ujian dan memurnikan segalanya untuk DIA, merasai pertolongan-NYA dan melupakan semuanya kecuali DIA. Mampukah kita memiliki perwatakan sehebat ini? Cubalah. Yakinlah pertolongan-NYA itu amat dekat.