Sekilas pandang Ismail Ibrahim - Shaikh Mohd Saifuddeen Shaikh Mohd Salleh; Norhanizah Ismail (Yayasan Ilmuwan, 2009)
Buku ini bukan sekadar memaparkan cetusan pendapat Profesir Dato' Dr Ismail bin Haji Ibrahim. Malah koleksi artikel yang pernah disiar dalam akhbar Jawi, Utusan Melayu Mingguan, boleh dijadikan sebagai rujukan kepada peristiwa-peristiwa yang berlaku di dalam negara antara tahun 2004 hingga 2005. Setiap peristiwa semasa yang berlaku dalam tahun-tahun berkenaan dikupas secara mendalam dengan diiringi oleh pandangan dan pendapat penulis yang begitu kritis serta memberangsangkan minda.