Matematik suatu sistem budaya - Wilder, R.L (Penerbit UKM, 2010)
Ahli matematik moden bukanlah seseorang yang mempunyai jurusan pemikirannya yang sempit dan tidak menyedari tentang kehidupan keintelektualannya. Kecintaan dan kemahiran dalam muzik sering bergerak seiring tetapi pendedahannya kurana kerana kebiasaannya ahli matematik tidak suka mempamerkan kebolehan di luar kurikulum daripada bidang matematik. Oleh itu dalam buku ini melalui teori White, diperkenalkan suatu gambaran yang mewakili matematik secara grafik, iaitu pokok matematik. Menurut konsep ini, matematik boleh diwakili sebagai suatu rajah seperti pokok dengan akarnya sebagai matematik asas, manakala batang dan rantingnya mewakili pelbagai subbidang matematik.