100 kisah kehidupan secubit halwa penawar jiwa - Zakaria Sungib (Galeri Ilmu, 2010)
Himpunan 100 kisah buah kehidupan di dalam buku ini menemukan pembaca kepada kisah-kisah yang dekat dengan diri masing-masing. Kisah yang terkesan di hati, kisah yang mencetuskan inspirasi, menjernihkan kiwa, seterusnya memberi motivasi. Pelbagai kisah yang divceritakan oelh ramai pencerita ini merupakan koleksi halwa jiwa yang memberi kesan penawar kepada keluh-kesah, kekeliruan dan tekanan hidup seharian. Kisah-kisah itu mengajar tenatng kesyukuran, kesabarn, ketabahan, pengorbanan, kasih-sayang dan sifat-sofat lain yang diredhai. Pada setiap kisah itu ada hikmah yang Allah datangkan sebagai bahan pembelajaran di univerisiti-universiti kehidupan. Kisah-kisah benar dalam buku ini dibahagikan kepada lapan bahagian : Tentang Insan luar Biasa, Tentang Alam Si Kecil, Tentang Ujian Hidup ,Tentang Restu Ibu Bapa, Tentang Hidayah Tuhan , Tentang Daya Usaha, Tentang Kasih Sayang Universiti Kehidupan.