Asbabul wurud latar belakang sejarah hadis-hadis Rasulullah S.A.W. - Ad-Damsyiqi, Ibnu Hamzah Al-Husaini Al-Hanafi (Penerbit Edaran Kalan, 1997)
Asbabul Wurud dalam sama halnya dengan Asbabun Nuzul dalam al-Quran yang diturunkan kerana ada sesuatu peristiwa. Peristiwa atau kejadian, kerananya diturunkan ayat-ayat al_quran dinamakan Asbabun Nuzul. Manakala kata-kata atau ucapan Rasulullah s.a.w. bagi menjelaskan maksud sesuatu peristiwa atau kejadian dipanggil al-Hadis. Sebab atau kerananya datang Hadis tersebut dinamakan Asbabul Wurud. Setiap peristiwa ada sebab dan musababnya. Membaca buku ini memudahkan anda memahami maksud Hadis itu dengan jelas. Ia satu cabang ilmu yang patut anda pelajari.