MODUL HUBUNGAN ETNIK - Shamsul Amri Baharuddin (Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Buku ini berbeza daripada modul terdahulu dari segi konsep, orientasi dan kandungan. Jika dalam modul sebelumnya, kerangka konseptual adalah berteraskan paradagima konﬂik, tetapi dalam bukuini kerangka konseptual adalah berdasarkan paradigma kesepaduan sosial sebagai suatu pendekatan alternatif untuk melihat hubungan etnik di Malaysia dan kompleksiti yang wujud di dalamnya. Buku ini memberikan tumpuan bukan sahaja kepada konsep takrifan autoriti,tetapi juga takrifan harian. Dengan itu, perbincangan bukan sahaja tertumpu kepada himpunan dasar dan langkah yang digagaskan oleh kerajaan dalam usaha mencapai kesepaduan dan perpaduan, tetapi memaparkan juga bagaimana rakyat di peringkat akar umbi berinteraksi dalam pelbagai aktiviti harian. Ini bermakna, pola hubungan etnik di negara ini dibincangkan dari perspektif bagi memberi gambaran yang lebih menyeluruh tentang realiti sosiopolitik yang wujud di negara ini.