Titah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Perak Darul Ridzuan Raja Nazrin Shah Ibni Sultan Azlan Muhibbuddin Shah sempena Kongres Profesor Negara II gagasan penyatupaduan nasional - Raja Nazrin Shah Ibni Sultan Azlan Muhibbuddin Shah (Majlis Profesor Negara, 2014)
Teks asal ucapan Baginda setebal 63 perenggan yang menghasilkan buku ini bukan sahaja mengandungi renungan dan pemikiran yang mendalam berkaitan soal penyatupaduan nasional, malah sarat dengan rujukan fakta sejarah dan petikan pelbagai teks ucapan tokoh-tokoh Negara dalam era perjuangan mencapai kemerdekaan dan selepasnya. Baginda mengusulkan agar gagasan penyatupaduan nasional diwacanakan dalam dimensi yang luas lagi menyeluruh.