Sejarah kerajaan Perlis, 1841-1957 History of the kingdom of Perlis, 1841-1957 - Tang, Julie Su Chin (Monographs of the Malaysian Branch, Royal Asiatic Society, 2002)
Buku ini meneliti sejarah yang menarik tentang asul- usul negeri dan kerajaan Perlis dan memaparkan bagaiman pemerintah Perlis berusaha membentuk keperibadian politik Perlis dan memberontak mengukirnya keluar dari pentadbiran Kedah daripada tahun 1841 sehingga tahun 1957. Dengan kebijaksanaan dan diplomasi pihak pemerintah Perlis memanipulasi Siam, British dan Kedah dan akhirnya berjaya mempertahankan dan mengekalkan autonominya. Buku ini merupakan tesis yang asal disampaikan kepada Universiti Sains Malaysia di Pulau Pinang untuk ijazah Sarjana Sastera pada tahun 2000. Majlis MBRAS menganggap tesis ini menaroka bidang baru dalam sejaraj Malaysia dan oleh demikian telak menganugerahkan Hadiah peringatan Tan Sri Mubin Sheppard kepada penulisnya Julie Tang Su Chin.