Perkauman dan keagamaan dalam Islam - Asar Abdul Karim (Penerbit Universiti Malaysia Pahang, 2010)
Salah satu isu utama yang masih belum selesai di sesetengah negara Islam, adalah soal perkauman dan keagamaan. Di Malaysia, kedua-dua tersebut saling berkait antara satu sama lain. Ia adalah satu isu besar bagi negara yang mempunyai masyarakat pelbagai kaum etnik dan agama, seperti di Malaysia.