Tasawuf menurut pertimbangan al-Kitab dan sunnah - Zainu, Muhammad Jamil (Perniagaan Jahabersa, 2002)
Sejak kemunculan berbagai-bagai aliran (kelompok) dalam masyarakat Islam, maka Islam telah berhadapan dengan serangan dari aliran-aliran tersebut terutamanya dari tarikat-tarikat kebatinan (sufi/tasawuf), para ketua serta penganut kelompok sufi yang fanatik dan ekstrem. Alhamdulillah, risalah kecil ini didapati mampu membawa tumpuan pembaca untuk mengenali kelompok sufi/tasawuf yang banyak meracuni syariat Islamiyah. Isu ini diketengahkan kerana doktrin dan pemikiran sufi/tasawuf banyak bersandar kepada bid'ah-bid'ah sehingga memberi kesan yang negatif kepada akidah Islamiyah yang murni. Semoga risalah di tangan pembaca ini dapat menyingkap hakikat kemungkaran ajaran sufi tersebut.