Sejarah Kedah sepintas lalu - Ibrahim Ismail (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2008)
Buku ini adalah merupakan suatu usaha awal Universiti (Utara Malaysia) untuk memperkembangkan penyelidikan dan penulisan bahan yang berkaitan dengan sejarah dan kebudayaan negara kita.