Malaysia dalam hubungan antarabangsa serantau - Kamarulnizam Abdullah (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2011)
Arus perubahan dalam sistem antarabangsa menyaksikan struktur dan isu yang mencengkam kelangsungan hidup negara turut berubah. Cabaran utama kepada negara ialah cara mengadaptasi perubahan demi perubahan yang berjalan agak pantas di luar kemampuan negara untuk berhadapan secara sendirian. Perubahan isu dan struktur global juga mempengaruhi dua subrantau terpenting -- Asia Tenggara dan Asia Timur Laut. Perubahan yang wujud di kedua-dua subrantau ini sudah tentu memberi kesan kepada dasar luar dan diplomasi, keselamatan dan hubungan dua hala Malaysia dengan negara lain.