Amerika Syarikat dan keseimbangan kuasa global pada era pasca-perang dingin, 1989-2000 - Mohd Azizuddin Mohd Sani (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2012)
Buku ini cuba mengkaji sejarah sistem global dan interaksi kuasa besar Amerika Syarikat dengan negara-negara dan masyarakat antarabangsa khususnya setelah berakhirnya Perang Dingin pada dekad terakhir abad ke-20 iaitu dari tahun 1989 hingga 2000.