Modenisasi pentadbiran negeri Kedah, 1897-1957 - Mohd Shariff Abu Samah (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2012)
Sejarah Ketuanan Melayu di negeri Kedah daripada pentadbiran tradisional kepada pentadbiran moden bermula sejak tahun 1895 semasa di bawah pemerintahan Sultan Abdul Hamid yang menubuhkan Majlis Mesyuarat Negeri dan Perkhidmatan Tadbir Negeri Kedah atau Kedah Civil Service (KCS). Pendedahan buku ini tertumpu kepada fakta sejarah dan fungsi yang dilaksanakan bagi memajukan negeri Kedah dari segi kecekapan pengurusan yang teratur dan sistematik.