Reka bentuk penyelidikan falsafah, teori dan praktis ; sebuah buku mesra pengguna - Sidek Mohd Noah (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2002)
Buku ini memberi panduan kepada penyelidik yang baru berjinak-jinak dengan penyelidakan. Selain itu, menariknya buku ini ialah kerana ia turut mengemukakan beberapa petua kepada penyelidik tentang cara memudahkan analisis data dalam usaha menulis laporan kajian. Pengarang turut membimbing penyelidik tentang cara mengatasi masalah yang sering berlaku dalam penyelidikan sains sosial terapan berhubung kejituan dapatan kajian. Tumpuan juga dititikberatkan kepada penentuan jenis persampelan apabila ujian statistik diguna bagi memastikan kejituan analisis data dalam menjalankan penyelidikan.