Sejarah isu dan dimensi - Hasnah Hussiin (Penerbit Universiti Malaysia Pahang, 2010)
Buku "Sejarah: isu dan dimensi" ini merupakan usaha penulis untuk mendedahkan beberapa isu dan dimensi mengenai sejarah. Semua isu yang dibincangkan adalah berdasarkan pengalaman penulis sebagai pelajar, pengajar dan pengkaji dalam bidang sejarah. Penulis cuba mengumpul segala isu berkaitan dengan sejarah untuk tatapan masyarakat di luar sana yang masih muda mengenai sejarah dan juga kepada mereka yang ingin mengenali sejarah dengan lebih dekat lagi.