Statistik penyelidikan lanjutan ujian regresi, analisis faktor dan analisis SEM - Chua, Yan Piaw (Kaedah dan statistik penyelidikan, 2009)
Buku ini sangat sesuai untuk kegunaan individu-individu yang terlibat secara langsung dalam penyelidikan. Kandungan buku ini yang meliputi semua aspek penyelidikan, sesuai dijadikan bahan pengajaran dan pembelajaran bagi kursus-kursus yang berkaitan dengan reka bentuk dan statistik penyelidikan pada peringkat pengajian ijazah asas dan ijazah lanjutan. Secara keseluruhannya, buku ini memuatkan 9 bab yang membincangkan tiga aspek penyelidikan lanjutan, iaitu (1) persediaan data untuk program SPSS; (2) ujian korelasi dan regresi yang merangkumi analisis korelasi separa, analisis regresi pelbagai, analisis regresi Logistik dan analisis Loglinear; (3) ujian pengelasan yang meliputi analisis faktor, analisis fungsi diskriminan dan analisis kluster; serta (4) analisis kesepadanan model yang menerangkan analisis SEM menggunakan AMOS.