Ciri-ciri ekonomi penduduk = economic characteristics of the population (Banci penduduk dan perumahan Malaysia, 2013)
Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010 (Banci 2010) merupakan banci kelima yang dilaksanakan setiap 10 tahun sejak penubuhan Malaysia pada tahun 1963. Banci sebelum ini telah dijalankan pada tahun 1970, 1980, 1991 dan 2000. Banci 2010 membekalkan maklumat yang komprehensif tentang bilangan penduduk dan isi rumah berserta ciri-ciri demografi dan sosioekonomi. Di samping itu, ia juga menyediakan maklumat bilangan dan jenis tempat kediaman serta kemudahan asas yang tersedia.