Masa depan pendidikan tinggi di Malaysia - Ibrahim Che Omar (Higher education research monograph, 2008)
Pendidikan tinggi di Malaysia telah mengalami perubahan yang sangat besar semenjak negara mencapai kemerdekaan 50 tahun yang lalu. Perubahan ini berlaku tanpa suatu perancangan yang jelas, malah wujud akibat perubahan yang diperlukan dalam pembangunan negara, antaranya perubahan dalam keperluan guna tenaga kerja, perkembangan ilmu pengetahuan, teknologi, inovasi, pembangunan sektor ekonomi dalam bidang pertanian, perubatan, perindustrian, pembuatan, perkhidmatan dan pelancongan serta perubahan sosiobudaya masyarakat Malaysia.